01 augustus 2013

Onrustige bavianen - dag 3

Update donderdag 1 augustus

De bavianen gingen vanmorgen vlot naar buiten. Een aantal ging onmiddellijk in de bomen zitten, de anderen gingen niet op de rotsen zitten, maar draafden als hele groep een paar keer het eiland over. Een aantal bavianen zocht korte tijd voedsel op het deel, waar ze al een paar dagen niet meer waren geweest. Vervolgens gingen ze allemaal weer stil bij elkaar zitten, deze keer niet op de rotspartij, maar op het schaduwrijke deel van het eiland.

Update woensdag 31 juli

De bavianen zijn nog steeds onrustig. Vannacht zijn de mantelbavianen wel binnen geweest en hebben iets meer gegeten dan de nacht ervoor. Toen ze weer naar buiten gingen, hebben ze direct hun posities van gisteren weer ingenomen. Zittend in een boom of op een hoek van het eiland. Ondanks het feit dat het eten heel dicht bij ze is neergelegd en duidelijk in het zicht ligt, eten ze niet veel.
 

 

Nieuws dinsdag 30 juli

De mantelbavianen van Dierenpark Emmen zien er vandaag enorm geschrokken uit. Ze zitten deels in een paar kale bomen, deels op een kleine hoek van hun grote eiland en laten geen enkel gewoon gedrag zien. Ze komen niet op de rest van het eiland, ze eten niet en bij het minste of geringste kruipen ze dicht bij elkaar. De verzorgers hebben geen idee, wat er aan de hand is. Gisteravond kostte het bijna een uur om ze in hun nachtverblijf te krijgen, terwijl dat anders hoogstens enkele minuten kost. Vannacht hebben ze maar een klein deel van hun slaapruimte gebruikt en een belangrijk deel van hun eten niet aangeraakt. Vanochtend gingen ze met moeite naar buiten, maar het is duidelijk dat er iets aan de hand is.
Het is niet de eerste keer dat deze apen dit vreemde gedrag vertonen. In 1994, 1997 en 2007 was er ook al sprake van een soort massahysterie. In die jaren is nooit duidelijk geworden, wat nu precies de oorzaak is geweest van dit bijzonder afwijkende gedrag. Ook nu niet. Dat maakt het voor de verzorgers moeilijk de onrust te laten verdwijnen. Omdat in voorgaande jaren de paniek na een dag of zes, zeven weer verdwenen was, hopen de verzorgers dat ook nu de bavianen gauw weer tot rust komen.